menu
Varukorg
Tillbaka

Fördelarna med psilocybin i OCD

30 okt 2019
8 min
Ninja
Ninja

Magiska svampar. Trans-upplevelser och för vissa, en flykt till en ny verklighet och dimensioner. Genom att bli klassat som ett olagligt preparat så fick Psilocybin ett ganska stor popularitet runt om i världen. Den åtföljs än idag av myter som kretsar kring individer vilka begått självmord efter intaget av ämnet. Det finns historier om personer som hoppade från byggnader eftersom ansågs att de kunde flyga, efter att ha konsumerat Psilocybin. Även om många användare av ämnet kan bekräfta att dessa skräckhistorier är en taktik från myndigheternas sida att stoppa folk från att inta ämnet, så ansåg jag att det var viktigt att ta reda på själv huruvida det som påstods om Psilocybin verkligen stämde med verkligheten.

För att göra detta så deltog jag i en herbologi-kurs under en kort period där definitionen av ordet läkemedel definierades som ett syntetiskt ämne tillverkat med avsikt att generera vinst. En ört, å andra sidan, definierades som en växt som används främst för dess medicinska egenskaper. Baserat på dessa definitioner så anser jag att det är säkert att kunna dra slutsatsen att Psilocybin har mer gemensamt med örter, än vad den har med kemiskt framställda läkemedel. Och om du undrar så kan Psilocybin användas under rådande medicinska former.

Så hur kan Psilocybin fungera som ett traditionellt medicinskt ämne? Låt mig dela min historia så får vi se om jag lycka övertygad dig om dess positiva effekter. Jag fick diagnosen svår OCD 2016, vilket har hindrat mig från att fungera socialt. Jag har haft detta problem sedan 10 års ålder vilket gjort att jag inte lyckats skapa vänskapliga band med andra personer. Efter att ha blivit inlagd fem gånger hos en psykiatrisk klinik så blev jag informerad av min läkare att den OCD som jag lider av är behandlingsresistent. Med andra ord så skulle den plåga mig resten av mitt liv. Jag blev även diagnostiserad med andra åkommor, varav en av dessa var bipolär, vilket resulterade i regelbundna depressiva episoder som gjort det möjligt att fungera som en vanlig individ. Jag fick olika läkemedel utskrivna där allt från SSRI till antipsykotiska ingick, men inget av dessa verkade hjälpa mig. I en ren desperation så började jag undersöka effekterna av Psilocybin kontra psykiska störningar och åkomma. Till min stora förvåning så snubblade jag över forskning som diskutera huruvida Psilocybin kunde utgöra ett möjligt botemedel för just OCD.

Jag kommer således att i den här artikeln dela med mig min personliga kamp med OCD, där jag även tar upp relevant fakta och forskning, vilka belyser fördelarna med Psilocybin när det kommer till behandling av OCD.

Vad är OCD för något?

tvångssyndrom

Innan du bestämmer dig för självbehandling av OCD så är det viktigt att först vad OCD egentligen är för något. Jag blev upplyst av min psykiater om att OCD är en långsiktig psykiatrisk störning som oftast associeras med olika former av ångest. Enligt min erfarenhet så består det av oroande, repetitiva och påträngande tankar som väcker svår ångest. Dessa kan i sin tur endast lugnas genom repetitiva, och framförallt tvångsmässiga handlingar. Jag hänvisar till min OCD som en slags fiktiv person som hela tiden besvärar en med olika tankar vilka höjer ens ångest och oro till obeskrivliga höjder. Det ska inte förknippas med att höra röster utan mer som att man får påträngande tankar som ibland kan uppfattas som just röster. Själva OCD står för Obsessive Compulsive Disorder vilket i själva grunde är tankar åtföljda av kompulsiva beteenden och ritualer. Nu är jag dock rätt så säker på att du håller med om att det här räcker för att markera något som fullständigt galen.

Psilocybin; en drog eller ett botemedel?

Mitt första möte med Psilocybin, eller magiska svampar, som vi kallade det då, var vid 17 års ålder. Då gillade jag helt enkelt att inta det som en form av spirituell upplevelse men vid 21 års ålder så upptäckte jag att min leverantör erbjöd Psilocybin-behandling till cancerpatienter vilka led av depression. Detta väckte mitt intresse ännu mer för just Psilocybin, vilket ledde till ytterligare forskning om hur Psilocybin kunde gynna min mentala hälsa. Resultaten var häpnadsväckande och gav mig ganska mycket hopp om framtiden. Detta ledde till att jag kunde dra slutsatsen att Psilocybin inte är egentligt ett läkemedel, som myndigheterna vill få oss att ro, utan snarare ett mirakel i den moderna medicinska världen.

Psilocybin och Psilocin
Related post
Psilocybin och Psilocin

Vad Säger Forskarna?

Forskning om psykedelika kontra psykisk hälsa är inte så ny som man kan tro. Den första studien presentera någon gång under 1950-talet av McGlothlin och Arnold som publicerade en vetenskapligt grundade studie till förmån för de olika fördelarna gällande LSD användningen inom psykiatrin. Denna studie påvisade positiva resultat hos de patienter som denna behandling appliceras på. Hans upptäckte fick mer stöd senare i senare studier, vilka publicerade av Walter Pahnke på 60-talet samt en annan nyare studie utförd av Roland Griffiths under 2006.

Som du kan se så är de olika fördelarna med Psilocybin vid behandling av OCD visat sig vara ganska effektiva. Faktum är att inte en utan flera studier påvisat positiv egenskap er vid användningen av Psilocybin. En av de första vetenskapliga studier som genomförts gjordes med avsikt att upptäcka huruvida Psilocybin är säkert att konsumera när det kommer till OCD-patienter Resultaten var häpnadsväckande och visade inte bara på att det var säkert men man fick indikationer även om att det kunde bota OCD helt och hållet.

Min erfarenhet med Psilocybin

hur man tar en dos

Senare i den här artikeln så kommer vi att ta en titt på hur man doserar Psilocybin på rätt sätt. Mitt första försök att behandla den OCD som jag led av med hjälp av Psilocybin involverade en engångsdos på 1,5 gram Ecuadorian Mushiest. Detta var första gången på ungefär fyra år som jag konsumerade magiska svampar när jag var ensam hemma...

Min resa var inte vad jag skulle kalla jättetrevlig. Faktum är att Jag kände mig överväldigad och låste in mig in i mitt rum. Jag upplevde det som att väggarna andades och främmande ansikten dök upp under mitt lakan. Jag lade mig ned och stängde ögonen. Min ångest började ta fart och olika färger hoppade runt i mitt huvud! Resan nådde en punkt där jag fruktade att jag aldrig skulle komma ut ur den, sedan plötsligt så avtog det!

Idag så har jag tillsammans med mina tidigare nämnda störningar, även fått diagnosen Borderline Personality Disorder. Om du inte är bekant med den så är det en form av störning som orsakar brist på känslomässig kontroll. Detta gjorde att jag ofta fick olika former av utfall i form av okontrollerade skrik, ändringar i humöret där även episoder av våld förekom. Dock så upplevde jag nämnvärda förbättringar och dessa åkommor försvann helt eller delvis efter att jag börjat konsumera Psilocybin regelbundet.

Man kan med gott samvete påstå att Psilocybin hade en positiv effekt på min personlighetsstörning, men hur inverkar det på min OCD? Trots läkarnas påståenden in att min OCD var behandlingsresistent och skulle påverka mig hela livet, så såg jag en omedelbar förbättring från min egen behandling. Jag vill inte påstå att rösterna var helt borta; men de var mycket mer lugnare och inte så påträngande som de var förut. Mitt tvång och mitt obsessiva behov av att lyssna på OCD hade också helt eller delvis försvunnit. Den var i alla fall mycket enklare att hantera än förut! Dessa är de omedelbara resultaten jag upplevde efter endast några doseringar. Effekterna varade i mer än en vecka innan jag var tvungen att ta en ny dos. Det förekommer dock ett antal personer vilka hävdar att de lyckats hålla sig fria från sin OCD så länge som sex månader efter bara en dos. Men om ditt tillstånd är lika allvarligt, som mitt, så måste du komma ihåg att det kan ta några doser innan du upplever långsiktig lättnad, men vissa av effekterna kan upplevas omedelbart.

Det finns två sätt på vilka du kan administrera Psilocybin-behandling för OCD och dess presenteras nedan...

"Köra hårt" metoden

Den hårda doseringen

Detta är den metod som jag följde och förlitade mig på men den är inget för de som inte är av det rätta virket. Det handlar om att ta en engångsdos på mellan 1,5 - 4 gram. Dock så är det så att om du är i ett negativt sinnestillstånd, eller om du aldrig har intagit psykedeliska substanser tidigare, kan det vara bäst för dig att börja med den andra metoden för att undvika otrevligheter. Men om du letar efter snabba resultat och är säker på din förmåga att hantera vad som komma skall, är "Köra Hårt Metoden" något för dig.

"Bebis" metoden

långvarig behandling

Denna metod föreslogs ursprungligen av min leverantör. Det handlar om att ta mikrodoser mellan 100- 500 mg åt gången. Detta är en långvarig behandling som administreras en gång under ett visst antal dagar för att undvika en uppbyggnad av tolerans mot Psilocybin. Jag har inte provat den här metoden själv, men logiskt sett så går det ganska säkert att dra slutsatsen att effekterna relaterade till den härmetoden inte är lika kraftfulla och snabba som den första metoden, men det skulle gynna användare under längre tid, liksom undvika möjligheten att uppleva biverkningar

Du behöver inte leta länge för att hitta framgångshistorier från andra OCD-patienter som beslutat att självmedicinera med Psilocybin. Ämnen som Psilocybin, LSD och MDMA har kliniskt visat sig gynna olika psykiska störningar och har till och med visat på förbättring när de administreras till soldater med PTSD. Jag har baserat den här artikeln kring min egen första erfarenhet av Psilocybin själv-behandling för OCD. Jag skulle definitivt rekommendera denna metod till andra OCD-drabbade som upplevt besvikelse över deras ordinerade läkemedel.

Psilocybin är säkert, effektivt och inte lika beroendeframkallande som andra läkemedel. Faktum är att om jag kunde bota min OCD så kan du också göra det. Den behöver inte plåga resten av ditt liv och du kan visst bli av med eländet. Med ökad forskning om de psykiatriska fördelarna med Psilocybin så kan du upptäcka att ditt botemedel ligger endast “en svamp bort”.

Trustpilot