menu
Inhoud mandje
Elephantos Reviews with ekomi.co.uk
Terug

De Positieve Effecten van Psilocybine op OCS

30 okt 2019
8 min
Ninja
Ninja

Paddo’s, Paddenstoelen. De wereld van de trance muziek. Voor sommigen een uitweg om naar een andere realiteit te vluchten, zelfs naar andere dimensies. Paddo’s zijn per december 2008 illegaal in Nederland. Het actieve ingrediënt in deze schimmels, psilocybine, heeft wereldwijd een slechte naam gekregen. De associaties bij deze psychoactieve drug zijn voornamelijk negatief: Mensen die geloven dat ze kunnen vliegen en zo onvermoed hun dood tegemoet springen. Hoewel ervaren gebruikers deze horrorverhalen eerder als schriktactieken zouden beschrijven, denk ik dat het de moeite is om te kijken of er een kern van waarheid zit in deze overheersende negatieve perceptie.

Ik nam korte tijd deel aan een cursus Herbologie, waar het woord ‘drug’ werd gedefinieerd als ‘een synthetische stof die is vervaardigd om winst te genereren’. Een ‘kruid’ daarentegen werd gedefinieerd als een ‘een plant of plantendeel, dat gebruikt  wordt vanwege haar geneeskrachtige eigenschappen.’ Gebaseerd op deze definities ben ik van mening dat psilocybine eerder als kruid beschreven zou kunnen worden dan als drug, want ja, psilocybine heeft medicinale eigenschappen.

Hoe kan psilocybine medicinaal gebruikt worden? In 2016 werd bij mij een zware vorm van OCS vastgesteld, een aandoening die mijn vermogen om normaal te functioneren al sinds ik tien jaar oud ben belemmert. Na een stuk of vijf keer opgenomen te zijn geweest in psychiatrische ziekenhuizen, deelde mijn arts me mee dat mijn OCS niet behandelbaar is en dat ik er de rest van mijn leven aan zal lijden. Ik werd ook gediagnosticeerd met verschillende andere aandoeningen, waaronder een bipolaire stoornis die op zijn beurt regelmatig depressieve episoden veroorzaakt. Er werd me van alles en nog wat voorgeschreven, van SSRI’s tot antipsychotica, maar niks leek te helpen. Uit complete wanhoop begon ik over het effect van psilocybine op psychiatrische aandoeningen te lezen. Tot mijn verbazing stuitte ik op onderzoek waarin psilocybine werd voorgesteld als een mogelijke remedie en langdurige verlichting van OCS.

In dit artikel zal ik eerst mijn persoonlijke ervaringen met OCS delen, gevolgd door feitelijke informatie en onderzoek dat de positieve effecten van psilocybine op OCS beschrijft.

Wat is OCS?

Mijn persoonlijke ervaring

Voordat je jezelf voor OCS behandelt, laten we eerst eens vaststellen wat OCS precies is. Mijn psychiater beschrijft het als volgt: ‘OCS is een langdurige, psychiatrische stoornis die zich op de grens van angststoornissen en psychose bevindt’. Uit eigen ervaring zou ik het beschrijven als ‘verontrustende, repetitieve en storende gedachten die een diepe angst in mij oproepen die alleen afneemt door repetitieve, dwangmatige acties uit te voeren.’ Ik noem mijn OCS “De Stemmen”, want zo voelt het. De beste manier het uit te leggen, is dat er stemmen in mijn hoofd zijn die met dingen dreigen als ik niet naar ze luister. Daarnaast geeft de naam zelf al veel weg: OCS, Obsessieve-Compulsieve Stoornis. Obsessieve gedachten vergezeld door compulsieve gedragingen en rituelen. Je zal het vast met me eens zijn dat deze symptomen genoeg zijn om eenieder te laten geloven dat ze gek zijn.

Psilocybine - een Drug of een Remedie?

Ik kwam voor het eerst in aanraking met psilocybine, mij bekend als Paddo’s, toen ik 17 jaar oud was. Die eerste keer was voor het plezier en genoot ik gewoon van de trip. Pas toen ik 21 was, kwam ik er achter dat psilocybine als remedie aan depressieve kankerpatiënten werd aangeboden. Dit wekte mijn interesse, wat leidde tot verder onderzoek naar hoe psilocybine mijn geestelijke gezondheid ten goede zou kunnen komen. De resultaten waren verbluffend, en ik vond voor het eerst in lange tijd weer hoop. Wat mij betreft is dit geen drug, zoals het door de maatschappij bestempeld wordt, maar een geneeskrachtig wonder.

Psilocybine en Psilocine
Related post
Psilocybine en Psilocine

Wat de Zeggen de Experts?

Onderzoek naar de effecten van psychedelica op de geestelijke gezondheid werd voor het eerst uitgevoerd in de jaren vijftig. Het eerste onderzoek in dit veld werd gedaan door McGlothlin en Arnold, wiens bevindingen op de voordelen van LSD in de psychiatrie wezen. Deze studie toonde positieve resultaten bij patiënten die deze behandeling ondergingen. Deze bevindingen werden ondersteund in latere studies; een studie uitgevoerd door Walter Pahnke in 1962 en een recentere studie uitgevoerd door Roland Griffiths in 2006. Zoals je ziet, de positieve effecten van psilocybine bij de behandeling van OCS zijn medisch bewezen, in meerdere studies. Een van de eerste onderzoeken die werden uitgevoerd, had tot doel om te ontdekken of het veilig is voor mensen met OCS om psilocybine te consumeren.

De resultaten: Niet alleen is het veilig, maar psilocybine kan mogelijk als behandeling gebruikt worden voor deze ongeneeslijke ziekte.

Mijn Ervaring met Psilocybine

hoeveel werkt voor mij

Later in dit artikel zullen we kijken naar de wijze van innemen en de doseringen. Mijn eerste poging om mijn OCS te behandelen met psilocybine, betrof een eenmalige dosering van 1,5 gram Ecuadorian Mushiest. Het was voor het eerst in ongeveer vier jaar dat ik paddo’s nam. Op het moment dat ik ze nam was ik alleen thuis.

Deze trip was niet bepaald een pleziertje. Omdat ik me overweldigd voelde, sloot ik mezelf op in mijn kamer. Mijn muren ademden en buitenaardse gezichten verschenen in mijn lakens. Ik ging liggen en sloot mijn ogen. Mijn angst nam de vorm aan van kleuren die in mijn hoofd rondvlogen en me aanvielen. De trip bereikte een punt waarop ik bang was dat ik er nooit meer uit zou komen, tot plotseling... gelukzaligheid. Ik was vrij.

Naast mijn eerder genoemde stoornissen werd bij mij ook de diagnose Borderline Persoonlijkheidsstoornis gesteld; een stoornis die een gebrek aan emotionele controle veroorzaakt. Dit zorgde ervoor dat ik regelmatig over mijn toeren raakte. Wanneer het minste of geringste de balans van mijn emoties verstoorde, uitte ik mij in schreeuwen, driftbuien en geweld. Minder dan een uur nadat mijn trip voorbij was, las ik verontrustend nieuws dat onder andere omstandigheden meer dan genoeg zou zijn geweest om die welbekende woede in mij op te roepen. Iedereen, inclusief ikzelf, hield zijn adem in voor de ontploffing die zou komen... maar de ontploffing kwam niet. Ik bleef kalm en rustig, en voelde geen enkele drang tot boos of agressief gedrag.

Het effect van psilocybine op mijn persoonlijkheidsstoornis was dus positief, maar welk effect had het op mijn OCS? Ondanks het feit dat de arts mijn OCS als behandelingsresistent had verklaard, en mij er op had voorbereid dat ik levenslang aan deze aandoening zou lijden, merkte ik een onmiddellijke verbetering van mijn OCS symptomen. De “stemmen” verdwenen niet helemaal; ze waren echter wel veel stiller. Mijn dwangneuroses en mijn obsessieve behoefte om naar de OCS te luisteren waren volledig verdwenen. Dit zijn de onmiddellijke effecten die al na één dosis te merken waren. Deze positieve effecten hielden meer dan een week aan voordat ik het weer nodig achtte om een andere dosis te nemen. Er zijn een paar succesverhalen van mensen die na slechts één dosis te nemen tot zes maanden OCS-vrij of functioneel genezen zijn. Als je echter aan ernstige OCS lijdt, zoals ik, kan het zijn dat er meerdere doseringen nodig zijn voor langdurige verlichting, al worden sommige van de effecten vrijwel onmiddellijk ervaren.

Er zijn twee manieren waarop psilocybine als behandeling voor OCS toegediend kan worden.

De “Volle Kracht Vooruit” Methode

Alles of niets

Dit is de methode die ik heb gebruikt, en geloof me, het is best heftig. Het betreft een eenmalige dosering van 1,5 - 4 gram en vervolgens zo hard trippen dat de OCS verdwijnt. Als je gemoedstoestand negatief is, of als je nog nooit eerder psychedelica hebt genomen, kan je beter eerst met de tweede methode beginnen om een slechte trip te voorkomen. Maar als je op zoek bent naar snelle resultaten en je vertrouwt erop dat je de trip aankan, dan is de “Volle Kracht Vooruit” methode voor jou.

De “Stap voor Stap” Methode

Minder is soms beter

Deze methode werd mij oorspronkelijk voorgesteld door mijn leverancier. Deze methode draait om het nemen van microdoseringen van tussen de 100-500 mg per keer. Dit is een lange termijn behandeling waarbij om de paar dagen een microdosis wordt toegediend. De dagen tussen de microdoseringen in dienen om te voorkomen dat er een tolerantie wordt opgebouwd. Ik heb deze “Stap voor Stap” methode niet zelf uitgeprobeerd, maar logischerwijs zullen de effecten van deze methode minder intens en minder direct zijn dan die van de “Volle Kracht Vooruit” methode. Toch blijkt deze methode op de lange termijn positieve effecten te hebben, en een extra voordeel is dat je het risico op een bad trip vermijdt.

Je hoeft niet lang te zoeken om succesverhalen tegen te komen van mensen met OCS die besloten hebben om zichzelf met psilocybine te behandelen. Van stoffen als psilocybine, LSD en MDMA is klinisch bewezen dat ze een positief effect kunnen hebben op verschillende aandoeningen; zo was er een psychiatrische verbetering te zien na toediening van deze stoffen aan soldaten met PTSS.

Ik heb dit artikel gebaseerd op mijn eigen, eerste hand ervaring met psilocybine om mijn OCS te behandelen. Wat mij betreft is deze methode zeer aan te raden voor mensen die aan OCS lijden en die in het verleden door artsen en farmaceuten teleurgesteld zijn. Psilocybine is veilig, effectief en lang niet zo verslavend als de meeste geneesmiddelen. Dus, neem het van mij aan: Je OCS is niet ongeneeslijk en je hoeft er niet de rest van je leven onder te lijden. Er vindt steeds meer onderzoek plaats naar de psychiatrische voordelen van psilocybine. Wie weet, misschien bieden paddo’s het antwoord waar je al zo lang naar op zoek bent.